3 simpele manieren om het gevoel van eenzaamheid te laten verdwijnen.

 

In de afgelopen weken hoor ik dagelijks verhalen van vrouwen die zich eenzaam voelen. Lockdown, thuisonderwijs, avondklok, werken en niet even de deur uit kunnen om gezellig met vriendinnen af te spreken. Even dat momentje voor jezelf kunnen pakken. 

 

En als dan ’s avonds alles achter de rug is ploffen ze uitgeblust op de bank.

 

 Deze vrouwen zijn drukker dan ooit, moeten alle ballen hoog houden en hebben het gevoel er vaak alleen voor te staan waardoor ze zich eenzaam voelen. Hun omgeving vind het maar gek dat ze zich eenzaam voelen, want je hebt toch je partner, je kinderen, je familie en vrienden?

 

De mogelijkheid om met elkaar in contact te komen en blijven zijn groter dan ooit. Hoe kan je je nou eenzaam voelen?  

 

Dat zette me aan het denken, want hoe komt dat nou? Waarom voelen deze vrouwen zich zo intens eenzaam? En hoe kan het dat ik me nooit eenzaam voel (terwijl ik wel heel vaak alleen ben). Daarom ben ik vanmorgen even wat gaan uitzoeken hoe dat nou precies zit met die emotionele eenzaamheid.

 

In meer dan de helft van de gesprekken die ik in de afgelopen 3 weken gehad heb kwam eenzaamheid naar voren. Deze gesprekken ben ik eens gaan vergelijken. Wat waren de conclusies van deze gesprekken en waardoor voelen deze vrouwen zich eenzaam?

 

Wat blijkt; het gaat niet over het hebben van contact met anderen of niet naar de kroeg kunnen voor wat gezelligheid en het gaat ook niet over tijd voor jezelf hebben.

 

Wat is het dan wel?

 

Eenzaamheid zit van binnen. Het ontstaat wanneer je steeds verder verwijderd raakt van je eigen pad en je het gevoel hebt dat niemand ziet hoe jij je werkelijk voelt. Wanneer je het gevoel hebt niet gezien te worden en aan je lot overgelaten wordt, dat er niemand is die je kan helpen komt dat gevoel van een groot diep donker gat waarin je kan verdrinken. Je raakt de verbinding met jezelf kwijt.

 

Dat is eenzaamheid.

 

En dat is ook precies wat in deze tijd gebeurt, door alle maatregelen kunnen we niet doen wat we het allerliefste willen. We moeten ons aanpassen en mogen niet zeuren, want iedereen heeft het moeilijk. Alles is anders en we willen het goed doen. Sterker nog, alles moet zo goed mogelijk, want de kinderen mogen geen achterstand op school krijgen, het werk moet gedaan worden en we willen niet dat anderen denken dat we de kantjes er vanaf lopen.

 

Want ondanks dat er gezegd wordt; “het mag wel een tandje minder” doen deze vrouwen dat niet. Ze willen het wel maar het lukt ze niet want ze zijn veel te bang dat alles mis gaat wanneer ze dat doen. Dus die lat blijft maar hoog en voelen ze hoe ze bij zichzelf vandaan drijven.

 

Door me te verdiepen in de verhalen van deze vrouwen ontdekte ik ook hoe het kan dat ik mezelf tegenwoordig eigenlijk nooit meer eenzaam voel. Dit doe ik eigenlijk helemaal onbewust en moest ik echt even graven wat ik anders ben gaan doen. De conclusie die ik voor mezelf hieruit getrokken heb, heb ik in de onderstaande 3 tips gegoten.

 

 

3 simpele manieren waardoor je het gevoel van eenzaamheid kunt laten verdwijnen.

  1. Deel je werkelijke gevoel 
    Wanneer je je eenzaam voelt doordat je het gevoel hebt dat je de connectie met jezelf bent kwijtgeraakt deel dit dan met iemand die oprecht kan luisteren. Die begrijpt wat je doormaakt en je kan helpen dit gevoel nog beter te begrijpen. Dat lucht op en zorgt er direct voor dat je beter voelt
  2. Verzet je gedachten en leef je leven 
    Want ondanks dat er nu heel veel niet mag en heel veel moet is er ook nog heel veel over wat wel kan. Kijk naar wat jou blij maakt. Misschien is dat een hobby of passie of kan je een kwaliteit verder ontwikkelen. Kijk naar wat bij jou past en ga dit gewoon doen. Blijf je eigen pad bewandelen en blijf dat innerlijke vuur aan het branden houden.
  3. Vergroot je zelfliefde
    Zelfliefde is de sleutel naar mentale gezondheid en dus ook om eenzaamheid achter je te laten. Dit doe je natuurlijk niet van vandaag op morgen en maak er daarom een intern project van. Doe daarom iedere dag 1 positieve actie om je zelfliefde te vergroten.

Dit zijn slechts een paar manieren waarop je eenzaamheid kunt laten verdwijnen. Er zijn zo veel meer mogelijkheden. Belangrijk is dat je een manier kiest die bij JOU past.

 

Wanneer het niet lukt om een manier te vinden die bij jou past en je het gevoel hebt in een depressie te raken doordat je je eenzaam voelt, zoek dan hulp! Want weet, je bent niet de enige. Hulp vragen kan lastig zijn maar weet dat dit altijd een goed idee is!

 

 

Ik ben heel benieuwd of jij je wel eens eenzaam voelt en wat je dan doet om van dat gevoel af te komen. Laat het me weten!