Loskomen van de mening van anderen

In haar jeugd werd Leonie altijd bewonderd vanwege haar turntalent. De meest ingewikkelde oefeningen had ze snel onder de knie, ze won prijzen en werd aan alle kanten bejubeld.

 

In het begin werkte dit fantastisch voor haar, het vergrootte het plezier dat ze had in het turnen. Ze genoot van alles dat gebeurde, trainde 4 dagen in de week en ging er helemaal voor. De stroom met lovende woorden ging maar door. “Je doet het geweldig Leonie!”. “Wauw! Ik wilde dat ik jouw talent had.”

 

 

Toen ze ouder werd veranderde dat. De mensen die haar altijd bejubeld hadden bleven nu stil en hadden soms zelfs kritiek. Ze begreep er niks van. Leonie was zo gewend geraakt aan al die lovende woorden dat ze teleurgesteld raakte wanneer ze een keer geen compliment kreeg. Waarom was het nu opeens niet goed genoeg meer? Waarom bleven al die lovende woorden nu opeens uit? 

De keerzijde van complimenten

Ze ging nog harder haar best doen, nog meer trainen, nog beter laten zien hoe goed ze was. Ze was er in de jaren daarvoor zo aan gewend dat ze alsmaar positiviteit toegeworpen kreeg, dat ze zich mislukt voelde wanneer niemand wat zei over alle energie die ze er in stak. Haar zelfvertrouwen nam af en voelde zich niet veilig meer (lees meer over het belang van veiligheid in mijn vorige blog). Leonie had het idee niet begrepen te worden, alsof haar talent in één keer verdwenen was.

 

 

Alle vormen van kritiek die ze kreeg, of zelfs als iemand niet enthousiast reageerde op iets wat ze deed, zorgde ervoor dat ze zich afgewezen voelde. Het duurde dan echt wel weer even voordat ze zich weer kon herpakken. 

Met lood in haar schoenen

Toen ze ouder werd begon dit echt problemen te geven. Na haar studie commerciële economie kwam ze terecht op de marketingafdeling van een groot bedrijf. Hier waren de mensen kritisch! Haar ideeën pasten niet altijd even goed bij de ideeën van haar werkgever. En bij ieder beetje kritiek dat ze kreeg kroop ze verder in haar schulp. Ben ik wel een goede marketeer? Ga ik dit ooit leren? Wat zullen ze wel niet van me denken?

 

Ze MOEST zich staande weten te houden in deze omgeving en dat zorgde ervoor dat ze een onhandig toneelstuk begon op te voeren. Ze raakte steeds verder bij haar authentieke persoonlijkheid vandaan. Het werd een kunstje om maar leuk en goed gevonden te worden. Dit zorgde ervoor dat op den duur haar passie voor haar vak compleet verdween.

 

En nu dan… Iedere dag met lood in haar schoenen naar haar werk, compleet gevangen in haar eigen web van gedachten. Haar best moeten doen om door iedereen goed, leuk en knap gevonden te worden. Het brak haar compleet op.

 

 

Ze was ongewenst compleet afhankelijk geworden van de oordelen van haar omgeving. Haar hele identiteit hing hier aan. Wat anderen van haar vonden was enorm belangrijk voor haar geworden. 

Het zegt niks over jou

Wat Leonie is overkomen, overkomt helaas heel veel vrouwen. Ik durf zelfs wel te zeggen dat het grootste deel van de vrouwen een heel groot waardeoordeel hangt aan de mening van anderen.

 

“Ze denken vast dat ik geen idee heb waar ik het over heb.” “Laat ik mijn mond maar houden want straks vinden ze het raar wat ik te zeggen heb”. 

Wanneer je wilt gaan voor dat wat je het allerliefste wilt, zal je je moeten losmaken van de angst wat anderen van je kunnen denken.

 

Wat is jouw uitdaging? Waarin wil jij je niet langer laten tegenhouden? Wat maakt het voor jou dat je zo veel waarde hecht aan wat anderen van je denken of vinden?

  • Ben je gevoelig voor de manier waarop mensen reageren?
  • Kon je vroeger “overleven” door aardig en sociaal te zijn?
  • Ben je bang persoonlijk aangevallen te worden?
  • Komt het vanuit je cultuur? Of heb je een voorbeeld gehad die met dit zelfde worstelde?
  • Ben je geconditioneerd als braaf meisje?
  • Ben je gefocust op relaties? Hang je jouw identiteit op aan de mening van anderen?

Wat hebben zij eigenlijk gepresteerd? Hebben ze überhaupt kennis van zaken? Waar komt hun kritiek eigenlijk vandaan? Misschien wel vanuit hun eigen angst.

 

Weet je, de mening van anderen zegt helemaal niks over jou. Het geeft je enkel een indruk van het beeld dat de ander heeft. Denk eens terug aan een moment in je leven dat je harde, vervelende kritiek kreeg…  Op welke manier zegt die kritiek wat over de persoon die de kritiek gaf?

 

En wanneer je een situatie bedenkt waarop je positieve feedback kreeg? Dat je geprezen werd? Wat zegt dat over de persoon die je de feedback gaf?

 

Wanneer er nu iets speelt in je leven waardoor je je afhankelijk voelt van de mening van anderen, stel dan je vragen alleen aan de juiste mensen. Dit zijn de mensen die weten waar het over gaat, die zich goed kunnen verplaatsen in jouw situatie. De mensen die je kunnen helpen jouw project succesvol te maken. Dat zijn de mensen die je feedback moet vragen.

 

Kritiek is er altijd, vooral zodra je dingen gaat doen die een ander zelf heel stiekem wel graag zou willen maar zelf niet durft.  Weet dan dat negatieve reacties komen vanuit hun eigen angst. Dit heeft NOOIT met jou te maken.

 

Je kent er vast wel één; een vrouw die voor jou een voorbeeld is. Een vrouw die haar eigen weg gaat en zich niks aantrekt van wat anderen van haar vinden. Een vrouw die vertrouwt op haar eigen kennis en kunde en durft te gaan staan voor wie ze is.

 

 

Misschien een bekende persoon van tv, een politicus of je buurvrouw. Stel je voor dat deze vrouw te maken krijgt met de kritiek die jij krijgt of waar jij bang voor bent. Hoe zou zij daarop reageren? Wat zou zij zeggen, denken of doen?

Meer weten over dit onderwerp?

Schrijf je in voor de gratis mini training, in deze training geef ik je 6 tips om je los te maken van de mening van anderen.  Heb je je al ingeschreven? Tof! Leuk dat je erbij bent. Nog niet ingeschreven maar wil je de gratis mini training wel ontvangen? Klik dan op de onderstaande button.