Zo worden dromen verdrongen, weggezet of verpulverd

Beren op de weg, piekeren en twijfels, hoe ga je daarmee om?

Nou wil ik dat wel eigenlijk heel graag… maar wat als het niet lukt? Of wat als het wel lukt… kan ik dan het succes wel aan? Wat als mijn partner het nou helemaal niks vind en hij mijn plan compleet afkraakt… En wat zullen m’n vriendinnen er wel niet van vinden, misschien vinden ze het wel een belachelijk plan… Waar moet ik beginnen? Ik heb dit nog nooit eerder gedaan en wil niet raar overkomen omdat ik zogenaamd niet weet waar ik mee bezig ben. Hoe gaan we dat dan thuis doen? Hoe moet het met de financiën…

 

Hmm… oke, laat maar te veel gedoe. Dit is gewoon niet voor mij weggelegd.

 

 

Met dit soort gedachten worden heel veel dromen verdrongen, weggezet of verpulverd. Ze worden verdrongen door angsten en onzekerheden, door dingen die mogelijk aan de orde kunnen komen maar er op dit moment nog niet zijn. 

 

Piekeren, beren op de weg zien. We hebben het allemaal wel eens. Ze geven veelal spanning en onrust. Geven een ongemakkelijk of drukkend gevoel. Misschien maakt het je zelfs wel verdrietig of zorgt het voor stress.

 

 

Deze piekergedachten en beren op de weg hebben een functie, een hele goede zelfs, maar ze zijn niet altijd even handig en komen vaak op momenten dat je ze niet kunt gebruiken.

Ze beschermen je

Piekergedachten komen wanneer je heel mentaal bent. Daarmee bedoel ik, wanneer je heel erg in je hoofd zit en alles probeert te beredeneren. Angsten, twijfels, onzekerheden, ze proberen je te beschermen. Wat als... het helemaal mis gaat? Wat als... ze het een belachelijk plan vinden? Deze gedachten willen je veilig houden en houden niet van verandering. Helemaal niet wanneer dit grote veranderingen zijn.

 

Vanaf de dag dat je geboren bent en als hulpeloos baby’tje in je wieg lag zijn ze zich gaan ontwikkelen. De eerste periode van je leven moest je volledig vertrouwen op de verzorging van anderen. Je bent dan compleet afhankelijk en hulpeloos. Veiligheid was toen al een heel belangrijke factor. Na eten, drinken en verzorgd worden staat veiligheid heel hoog op het wensenlijstje van een baby.

 

Pas op, doe voorzichtig, doe maar niet… Opgroeiende kinderen kennen deze woorden maar al te goed. Zelfs als volwassene gonzen deze woorden soms nog door ons hoofd. Zo worden we al heel vroeg geconditioneerd om voorzichtig te zijn en te kiezen voor de veilige opties. En in heel veel gevallen is het maar goed dat we op die leeftijd gewaarschuwd worden. Het zal heel wat blauwe plekken, kapot vel en gebroken ledematen voorkomen hebben.

 

 

Met dit in je achterhoofd, weet dat het dus volkomen normaal is om op zoek te zijn naar veiligheid en daarmee die beren op de weg en dat gepieker heel goed te verklaren zijn.

Van angst naar vertrouwen

Terug naar nu, de angsten en onzekerheden die je nu hebt, hoe reëel zijn deze eigenlijk? Helpt het piekeren je verder of zorgt het er voor dat je stil blijft staan of niet verder durft om te gaan voor dat wat jij het allerliefste wilt? Een waar denk je dan precies over na?

 

Vanuit mijn perspectief geloof ik dat al die angsten, twijfels en onzekerheden, het piekeren en beren op de weg zien een vorm van slachtofferschap zijn. En dat is misschien een beetje een onhandig woord maar ik kan er geen beter woord voor bedenken. Doordat je je laat tegenhouden in wat je echt heel graag zou willen geef je je eigen verantwoordelijkheid uit handen. 

 

Want het kan ook anders… Wat als het wel lukt, wat als iedereen in je omgeving super enthousiast reageert en het een groot succes is? Hoe ziet je leven er dan uit. Voel eens even het verschil. Voel eens wat het in je lijf doet wanneer je vanuit angst de switch maakt naar vertrouwen. Misschien is dat wel heel spannend, maar het geeft zo veel lichtheid in je leven.

 

Eén van de dingen die ik vaak zeg is: wanneer je je toekomst wilt voorspellen zal je ‘m zelf moeten creëren. Dit werkt beide kanten op, wanneer je blijft twijfelen, vanuit angst blijft reageren en blijft piekeren is de kans groot dat je daarin blijft ploeteren. Wanneer je positief in het leven staat, kansen ziet en ze pakt, gaat voor dat wat jij het allerliefste wilt word je er in ieder geval heel blij van.

 

Het geeft energie en een gevoel van vrijheid. Kan het dan niet mislukken? Zeker wel, maar dan heb je het in ieder geval geprobeerd. Wat is het ergste dat er mis kan gaan?

 

Om daar te komen zal je voorbij moeten gaan aan al die dingen die het zo spannend maken. Dat betekent niet dat je ze overboord moet gooien of negeren, nee zeker niet. Het is belangrijk te erkennen dat het er is, en er ook zeker mag zijn. Wees je er bewust van hoe belangrijk veiligheid voor je is. Laat die behoefte aan veiligheid alleen niet het aller belangrijkste zijn. Je dromen najagen, doen wat je het allerliefste wilt is namelijk helemaal niet gevaarlijk of onveilig. (tenzij extreme sports je grote droom is)

 

En nou moet je niet denken, ja Linda, jij hebt makkelijk praten… Twijfels, angsten, onzekerheden, piekeren, beren op de weg, spanning en onrust  ik heb ze allemaal gehad. En soms steken ze nog steeds weleens de kop op. Omdat ik mezelf heel goed ken weet ik precies wat ik op dat moment nodig heb, wat ik kan doen om dit om te zetten in positiviteit en drive.

 

 

Dus weet dat het kan! Ik ben echt geen bijzonder geval of uitzondering. Een heel gewoon Achterhoeks meisje dat een manier heeft gevonden om vanuit vertrouwen haar dromen waar te maken. Het kan! Echt! En jij kan het ook! Wanneer je het lef hebt om die eerste stap te zetten.

 

Zet een eerste stap door mijn mini training te volgen. Wil jij erbij zijn? Meld je dan hieronder GRATIS aan.