De behoeftes van medewerkers; wat wil je personeel nou echt?!

Welzijn van medewerkers

 

Veel werkgevers zijn bereid zich in te zetten voor het welzijn van hun medewerkers. Veel van deze werkgevers zijn vooral geneigd dit te doen aan de oppervlakte. Ze doen dat wat er leuk en hip uitziet maar eigenlijk niet de waarde geeft waar werknemers op lange termijn werkelijk behoefte aan hebben.

 

Welk bedrijf heeft al een langetermijnplan waarin groei, behoud en welzijn van de medewerkers centraal staat? Veel grote multinationals hebben wat geregeld voor hun medewerkers, maar wat als je een kleiner bedrijf hebt of in dienst bent van een bedrijf met niet veel medewerkers? Ook hier zijn mogelijkheden voor en het is verrassend betaalbaar. 

Medewerkers op hun top laten presteren

 

Het welzijn van medewerkers is de sleutel naar een sterke bedrijfscultuur. Enkel wanneer medewerkers gezond en in balans zijn kunnen ze op hun top presteren.

 

Verschillende studies tonen aan dat enkel gelukkige, gezonde en betrokken werknemers op hun top productief zijn. Vergeet daarbij niet dat werknemers die zich goed voelen een veel kleiner risico hebben op werkstress, overspannen raken of zelfs in een burn-out of depressie terecht komen. 

 

Een team draait simpelweg het beste als iedereen op het zelfde level presteert.

 

Het risico van niet investeren in werknemers

 

83% van de mensen geeft aan dat hun persoonlijke welzijn van invloed is op de prestaties die ze leveren op hun werk.


33% geeft aan dat wanneer ze niet lekker in hun vel zitten dit een reden kan zijn te vertrekken bij een werkgever (zelfs als het werk niet de oorzaak is).


Gemiddeld raken 2x zoveel vrouwen overspannen t.o.v. mannen


ca. 18% van de vrouwelijke werknemers geven aan enkele keren per maand burn out klachten te ervaren


Bij 37% van de werknemers is werkstress de oorzaak van verzuim

 

Van de werkgevers geeft 24% aan dat personeelswissel en ziekte veel druk geeft op hun bedrijfsstrategie. Dit betekent dus dat investeren in het welzijn van de werknemers indirect een investering in de productiviteit van het bedrijf is. 

 

Hoe het welzijn van medewerkers geld oplevert

 

Investeren in medewerkers kan leiden tot een enorme terugbetaling onderaan de streep. Het betekent ook dat het negeren van het welzijn verlies van waardevolle medewerkers kan betekenen. 

 

Vertaal het maar eens naar de kosten van het aannemen, vervangen, opleiden en trainen van nieuwe medewerkers. Ook zijn medewerkers die het goed hebben bij een bedrijf veel minder geneigd om verder te kijken. Het draait niet meer alleen om salaris. Mensen willen gezien worden, weten dat ze een toegevoegde waarde hebben voor het bedrijf en een werkgever blij met ze is.

 

Een gemotiveerde werknemer, die zich goed voelt, op haar plek zit en gewaardeerd wordt heeft alles in zich om maximaal te presteren. Dit geeft zowel haarzelf als het bedrijf een positief resultaat. 

 

De fout die veel werkgevers maken

 

Veel werkgevers maken de fout te denken dat een goed gevulde koelkast, snacks, fruit, lunches of een voetbaltafel voldoende is om te zorgen voor het welzijn van medewerkers. Ja, dit is leuk en fijn en lekker maar hebben geen enkele waarde als er geen substantiële aanvullende ondersteuning beschikbaar is. 

 

Wat echt zorgt voor een heel betrokken en productief team is investeren in hun groei en ontwikkeling. Zowel binnen als buiten de werkplek. 

 

Geef je je werknemers de ruimte om te groeien laat je ze zien dat ze waardevol voor je zijn. Je laat zien dat je om ze geeft en bereid bent om verder te gaan dan alleen de dagelijkse taken.

 

Om een omgeving te creëren waarin de focus ligt op ontwikkeling en vooruitgang, overweeg dan doorlopend training aan te bieden. Niet alleen vakinhoudelijk maar ook hun persoonlijke groei en ontwikkeling te stimuleren. 

 

Denk aan een lunch en leer sessie, een workshop omgaan met stress en spanning of organiseer een training waarin werknemers de kans krijgen op persoonlijk vlak te groeien.

 

Meer informatie?

Vragen of meer informatie? Neem contact op voor een vrijblijvend adviesgesprek.

Ben je werknemer en heb je behoefte aan verdieping? Voor veel werkgevers is het heel interessant om vanuit het scholingsbudget een coachtraject of training te vergoeden.  Mocht je in de ziektewet zitten zijn er vaak ook mogelijkheden om een vergoeding voor een traject te krijgen vanuit de arbodienst of ondersteuning bij je re-integratie