Negatief zelfbeeld als oorzaak van stress of burn-out raken

Hoe kijk jij naar jezelf? Wat zeg jij tegen jezelf als je in de spiegel kijkt? of wanneer je een fout maakt?

 

Het is me inmiddels wel duidelijk dat een negatief zelfbeeld, perfectionisme en moeite met grenzen aangeven heel vaak verband hebben met stress en klachten die verband hebben met burn-out raken.

Hoe vorm je jouw zelfbeeld?

Een groot deel van ons zelfbeeld ontwikkeld zich al in de jaren dat we kind zijn. Hoe reageren onze ouders en leerkrachten op school, vriendjes en vriendinnetjes. Wat vinden zij van ons, wat denken wij dat die anderen van ons vinden? Slechts enkele negatieve ervaringen kunnen er al voor zorgen dat we een negatief zelfbeeld ontwikkelen.

 

Gevolgen van een negatief zelfbeeld

Een negatief zelfbeeld kan grote gevolgen hebben in hoe we ons vormen. Prestaties op school en op het werk, privéleven en sociale contacten. Bedenk je eens wat er gebeurt als je ook maar een klein beetje het gevoel hebt dat je niet goed genoeg bent.

 

Iemand die zich niet goed genoeg voelt, vind vaak dat ze overbodig is, dat ze niet belangrijk is voor anderen, dat ze er niet toe doet. Ze is bang om fouten te maken en doet daarom heel hard haar best om alles zo goed mogelijk te doen. heel langzaam ontwikkeld ze haar perfectionistische kant. Ze is daar zelfs trots op want fouten maken komt bij haar bijna niet voor. Ze laat nooit steken vallen, zet zich altijd in voor meer dan 100%. En dan is er toch dat ongeplande moment, er gaat iets fout, iets kleins, ze vergeet iets. Haar omgeving gaat er gewoon om door, 'kan gebeuren meid' wordt er gezegd. Wat wij aan de buitenkant niet zien is dat wat er in haar hoofd gebeurt. 

 

Als we in haar hoofd konden meeluisteren zouden we ongeveer dit horen; DOMME ... HOE HEB IK DIT KUNNEN DOEN! IK KAN OOK ECHT NIKS GOED DOEN. WAARDELOOS BEN IK! IK KAN ER NET ZO GOED MEE STOPPEN, ZE HEBBEN TOCH NIKS AAN ME. WAT ZULLEN ZE VAN ME VINDEN, IK KAN ZE ECHT NIET MEER ONDER OGEN KOMEN. EN IK ZIE ER OOK NIET UIT, IK BEN ZO LELIJK EN TE DIK. IK HAAT MEZELF. DE REST VAN DE DAG HOUD IK ME WEL OP DE ACHTERGROND EN IK HOOP DAT DIT GEVOEL SNEL VOORBIJ GAAT.

 

In het vervolg doet ze nog harder haar best om dit te voorkomen. Ook de zaadjes voor faalangst zijn geplant.  Het zijn harde woorden maar dit is wat zo veel vrouwen tegen zichzelf zeggen, soms ook echt vaak. Bewust of onbewust. Misschien doe jij dit ook weleens, misschien wat minder hard dan hoe het hierboven beschreven staat of doe je er nog een schepje bij bovenop. 

 

Hoe ik weet dat vrouwen dit doen? Heel vaak doen? Ik spreek deze vrouwen dagelijks en ooit was ik ook één van die vrouwen. Harde, strakke regels waarin ik mezelf mocht bewegen, het moest altijd perfect. Fouten maken mocht ECHT niet en de lat moest altijd hoog. Emoties tonen probeerde ik vooral niet te doen want wat zouden anderen daarvan vinden, ze zouden zomaar eens een oordeel kunnen hebben.

 

Dit gaf enorm veel stress. 

Perfectionisme

Het lijkt zo'n mooie eigenschap en er is ook niks mis met je best doen, ergens in willen uitblinken. Wanneer angst om te falen de drijfveer achter perfectionisme is dan is het een heel ander verhaal. In dat geval doe je constant je best om maar niet afgerekend te kunnen worden op je geleverde prestaties. Sterker nog, vaak zijn de eigen oordelen die het zwaarst wegen. Daardoor kan je nooit steken laten vallen of een keer rustig aan doen. Het vertrouwen in jezelf, dat het ook wel een keer iets minder kan of dat je prima een keer commentaar kunt krijgen is ver te zoeken. 

 

Bij deze vrouwen hangt hun eigenwaarde ook vaak aan de geleverde prestatie. Daardoor kunnen zij niet anders dan prestatie na prestatie te leveren. Omdat die prestatiedrang zo hoog is vinden zij het heel lastig om trots te zijn op het geleverde werk en hier ook echt van te genieten. Helemaal wanneer ze terugkijken op het werk en vinden dat het eigenlijk nog wel beter had gekund. 

 

Continu prestaties leveren voor erkenning en bevestiging omdat ze denkt dit nodig te hebben om haar negatieve zelfbeeld te compenseren. 

Moeite met grenzen aangeven

Angst voor de reactie van anderen is voor veel vrouwen de reden dat ze het lastig vinden om grenzen te stellen. Nee zeggen, kritiek geven, zeggen wat je voelt of vind, hulp vragen en assertief zijn is essentieel om overbelasting te voorkomen. Er is altijd een kans dat een ander niet blij is met wat je dan zegt of doet. Dat je niet meer aardig gevonden wordt of dat de ander er zelfs boos om is. 

 

Allemaal redenen om geen grenzen aan te geven. Om over je heen te laten lopen en om anderen te pleasen. Deze vrouwen liggen vaak goed bij anderen, hebben weinig ruzie en mensen komen graag naar ze toe om hun hart uit te storten. Ook hierin schuilt een gevaar. Pleasers en mensen die het lastig vinden hun grenzen aan te geven spreken vaak niet uit waar ze last van hebben. Hierdoor weet hun omgeving niet wat er in ze omgaat. Zonder moeite walsen anderen over de gevoelens van deze vrouwen. 

 

Het zal je niet verbazen dat allerlei klachten die horen bij stress of bij burn-out raken verband hebben met een negatief zelfbeeld. Voorkom dat het bij jou ook zo ver komt! Is het al te laat en zit je burn-out thuis? Pak dan eerst je rust, luister naar je hart en zodra je er aan toe bent, onderneem dan actie. 

 

Hoe moeilijk die eerste stap ook is, DOE HET! 

 

De afgelopen week mocht ik op een prachtige locatie met meerdere vrouwen aan de slag om te werken aan hun zelfbeeld. De bovenstaande verhalen zijn universeel voor ZOOO veel vrouwen en ik ben zo dankbaar als deze vrouwen om hulp komen vragen.

 

Voor mij is het zo gaaf als na slechts 1 dag samen aan de slag te zijn er al grote stappen gezet zijn. Het is zo fijn om te werken met vrouwen die hun leven leuker, fijner en mooier willen maken. Oude overtuigingen achter zich laten en deze verruilen voor nieuwe, positieve overtuigingen. Een plan maken, weten wat ze nodig hebben en hoe ze dit kunnen bereiken. Het vroegtijdig herkennen wanneer er opnieuw een kans is in een valkuil te stappen.

 

De sleutel tot succes is bij al deze vrouwen in actie komen, keuzes maken vanuit hun hart. Ze ondergaan een diepe transformatie die op alle vlakken van hun leven positief doorwerkt. Ze herstellen de connectie met zichzelf op een zachte, liefdevolle manier en komen daardoor bij hun authentieke ik. Ze krijgen zelfvertrouwen en kunnen hun grenzen aangeven. Ze blijven hun werk nog steeds 100% goed doen maar zijn niet bang te falen of steken te laten vallen. Ze weten dat fouten maken menselijk is en dat, dat niet alleen voor anderen geldt ;-) Ze weten precies wat ze willen en hoe ze dat kunnen bereiken.

 

Je begrijpt wel dat ik echt de leukste baan ooit heb. 

 

Meer weten over het programma dat deze vrouwen volgen?