Faalangst, perfectionisme en onzekerheid. Wat is het verband tussen deze 3 dingen?

De oplossing voor onzekerheid

Ze zijn met elkaar verbonden en geven hoe dan ook stress. Veel vrouwen hebben last van faalangst, perfectionisme en onzekerheid. Deze 3-eenheid komt vrijwel altijd samen. Ze versterken elkaar en houden elkaar in stand.

 

Hoe ik dat weet? Zelf was ik ook één van die vrouwen. Ik was bang om fouten te maken, want wat zou een ander daarvan vinden? Ik voelde me onzeker over mijn uiterlijk, want mijn lichaam voldoet niet aan het schoonheidsideaal. Er was een punt dat ik mijzelf zo had vastgedraaid in mijn onzekerheid, faalangst en perfectionisme dat ik me enorm gestressed voelde.

 

Ik probeerde van alles, afvallen, mezelf verstoppen, ik ging liever niet meer naar feestjes. Ik sloot mezelf af, bouwde een muur om me heen. Ik was diep ongelukkig en dacht dat het bij mij hoorde. Net als bij heel veel andere vrouwen, die hun hele leven onzeker zijn, bang zijn om fouten te maken, bang zijn voor wat een ander van ze vind.

 

Nu weet ik dat dit helemaal niet bij me hoorde. Ik had het mezelf wijsgemaakt dat ik het niet waard was om leuk gevonden te worden, dat ik niet goed genoeg was, dat niemand op mij zat te wachten.

 

 

Had ik dat even mis!

 

Waarom ben ik zo onzeker?

Ik weet niet meer wat het moment was dat ik me realiseerde dat onzekerheid, faalangst en perfectionisme vaak samen komen, maar toen ik dat wist ontdekte ik ook dat ik slechts 1 van de 3 hoefde op te lossen om ook van de anderen af te komen. Ze kwamen immers samen en versterkten elkaar.

 

Makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk.

 

 

Ik ging op onderzoek uit; waarom voelde ik me zo, wat is er mis met me? Waarom ben ik zo onzeker? Toen ik dat wist kon ik de stress die mijn onzekerheid me gaf loslaten en zo transformeerde mijn onzekerheid langzaam naar zelfvertrouwen. Terwijl ik die transformatie maakte verdwenen ook mijn perfectionisme en faalangst als sneeuw voor de zon. 

Wat is de oorzaak van onzekerheid?

Wat is de oorzaak van faalangst? Waarom heb ik stress? Hoe komt het dat ik zo perfectionistisch ben? Onzekerheid is de oorzaak van zowel perfectionisme, faalangst als stress. Vaak wordt er gezegd dat er 8 basisemoties zijn. Vreugde, angst, verdriet, boosheid, liefde, verbazing of verrassing, schaamte of schuld en walging. Deze zijn allemaal terug te leiden naar de 2 kernemoties angst en liefde. Alle andere emoties zijn terug te leiden naar één van deze 2. Je leeft en reageert dus vanuit angst of vanuit liefde.

 

Veel mensen zien angst als negatief en liefde als positief. Natuurlijk gaat dat niet helemaal op, want angst kan natuurlijk ook heel positief zijn, het beschermt je in veel gevallen. Zo ook wanneer je last hebt van faalangst, je je onzeker voelt, of wanneer je stress ervaart.

 

 

Als je je onzeker voelt, wil je onderbewustzijn je beschermen voor de 'gevaren' die mogelijk op de loer liggen. Dus het maakt je bang voor de oordelen van anderen. Bang om fouten te maken, bang voor wat er kan gaan gebeuren. 

 

Niet meer bang zijn

Eigenlijk is het een positieve intentie van je onderbewustzijn dus... Het wil goed voor je zorgen. Maar het is natuurlijk wel super onhandig dat je hierdoor geremd wordt in je leven. Dat je niet kunt of durft te zijn wie je werkelijk bent. Dat je stress hebt vanwege de oordelen van een ander. Dat je net als ik een muur om jezelf gaat bouwen om jezelf te beschermen.

 

Wat zit het toch eigenlijk krom en ingewikkeld in elkaar. Wij vrouwen maken het onszelf zo onnodig moeilijk. We proberen onszelf te beschermen op een heel onhandige manier. Stel je eens voor hoe het zou zijn als je helemaal niet bang hoeft te zijn voor wat anderen van je vinden. Dat het niet erg is om fouten te maken. Dat je geen stress hoeft te voelen of je het allemaal wel goed genoeg doet.

 

Misschien klinkt het nu nog een beetje als een 'ver van je bed show' want het kan vast niet makkelijk zijn van die onzekerheid af te komen. Misschien denk je zelfs wel, het hoort bij me, dit is wie ik ben. Alle vrouwen in mijn familie zijn onzeker dus ik ook.

 

FOUT!

 

 

Geloof mij, zo hoeft het echt niet langer te lopen. Het is mogelijk, Ja, ook voor jou, om jezelf los te breken van die onzekerheid en daarmee stress, faalangst en perfectionisme achter je te laten.

 

Van onzekerheid naar zelfvertrouwen

Zo simpel als het klinkt is het ook echt! Pak je je onzekerheid aan, vertel je je onderbewustzijn dat het je ook op een andere veel betere en makkelijkere manier kan beschermen, vanuit vertrouwen, zelfvertrouwen, vanuit liefde.

 

De muur die je zelf hebt opgetrokken om je de beschermen kan je laten zakken, die is dan ook niet meer nodig. Jij kunt en durft te zijn wie je werkelijk bent vanuit een oervertrouwen dat je er mag zijn. Dat je ertoe doet, dat je geliefd wordt en mensen je graag om zich heen hebben.

 

Wil jij dat net als ik ook doen? Je onzekerheid transformeren naar zelfvertrouwen? Kunnen en durven zijn wie je werkelijk bent maar heb je geen idee waar je moet beginnen? In een clarity call van ongeveer een half uur kijken we samen wat jij daarvoor nodig hebt en wat je kunt doen om jouw transformatie in gang te zetten.

 

 

Dit gesprek is gratis en vrijblijvend. Twijfel daarom niet, kom in actie, want jij bent het waard! Echt, geloof mij. Klik op de button hieronder en vraag jouw gratis gesprek direct aan.