Vakantie is niet de oplossing

Ik wil niks liever dan mijn leven veranderen. Maar hoe doe ik dat?

 

Nienke vertelde me dat ze bijna vakantie heeft. Nog even een paar dingen afronden en dan... VAKANTIE! en na mijn vakantie laat ik me niet meer gek maken door mijn werk. Na de vakantie ga ik rondkijken naar ander werk, iets met minder stress, iets waarbij ik minder moet.

 

Maar wat dan? Hoe dan? Hoe weet ik of een nieuwe baan me ook echt minder stress oplevert? Ik weet het niet...

 

Net als Nienke kijken heel veel mensen in deze tijd van het jaar uit naar hun vakantie. Nog even knallen op het werk, die laatste dingen afmaken en dan, een paar weken helemaal NIKS! Lekker naar de zon, niks moeten, genieten van de vrijheid. Nu wil ik de voorpret zeker niet drukken, maar na de vakantie... Veel mensen vallen na hun vakantie weer terug in die drukte, de constante race om alle ballen hoog te houden.

 

Niet lang geleden zat ik zelf ook op dat punt. Ik had nog een baan in loondienst en daarnaast mijn eigen bedrijf. De druk om constant het maximale van mezelf te vragen voelde zwaar. Op mijn werk wilde ik in de paar dagen dat ik daar was alles zo goed mogelijk regelen. Maar voor mijn gevoel was het dweilen met de kraan open. Zo veel te doen in veel te weinig tijd en ik wist; als ik straks thuis kom is er geen tijd om uit te rusten, dan moet ik direct weer door.

 

Ik merkte dat de stress behoorlijk begon op te bouwen. Net als Nienke voelde ik ook een enorme behoefte aan vakantie, even niks meer moeten, niet meer die constante druk van alles moeten. Niet meer hoeven voldoen aan al die verwachtingen.

 

Op de momenten dat ik even niks moest vond ik het heel lastig om mijn rust te pakken, er zat een soort gejaagdheid in me. Rustig op de bank zitten een boek lezen? Lukte niet, te veel gedachten, een concentratieboog van slechts een minuut om vervolgens mijn ogen over de pagina te laten glijden en niet weten wat ik eigenlijk las. Want mijn hoofd was alweer ergens anders.

 

Een serie kijken dan maar? Zelfs daar kon ik de rust niet voor vinden. Terwijl de TV aan stond zat ik alweer op mijn telefoon te scrollen om te zien wat er op social media aan de hand was.

 

Nu ik er op terugkijk was ik compleet overprikkeld. Constant had ik het gevoel van alles te moeten en ging daarom maar door.

Het verhaal van Nienke kwam mij dus bekend voor, met als enige verschil dat Nienke dacht dat een andere baan de oplossing zou zijn. Hier was ik het helemaal niet mee eens. Dit verbaasde Nienke, want zelfs haar loopbaancoach had haar een andere baan geadviseerd.

 

Heel veel vrouwen willen alles wat ze doen goed doen, ze voelen de druk om te presteren, niet onder te doen voor collega's, thuis alles goed te laten draaien en dan als het even kan ook nog tijd maken om regelmatig wat leuks te doen met vriendinnen. Ze moeten van alles en mogen geen fouten maken, geen steken laten vallen.

 

Deze druk komt niet van buitenaf, deze druk zit diep in ons zelf. Het zijn overtuigingen die de oorzaak zijn dat we zo over onszelf denken. Collectief vinden we onszelf niet goed genoeg, niet knap genoeg, niet slim genoeg. Onze omgeving bevestigd dit (denken we) en zo praten we ons zelf aan dat het mooier, beter en sneller kan.

 

Tot er een punt komt dat het niet meer gaat, De druk te hoog wordt en met stress klachten of Burn-out thuis komen te zitten. Het lichaam heeft aan de noodrem getrokken.

 

Pakken we dit niet bij de kern aan dan zal het patroon zich blijven herhalen, want ook bij een nieuwe baan willen we alles zo goed mogelijk doen. Ook na de vakantie is het opnieuw weer druk waardoor we maximaal moeten presteren.

 

De enige oplossing  is volgens mij, je eigen overtuigingen herkennen en waar nodig veranderen. Zodra je jezelf door en door kent, weet waar je valkuilen liggen, weet wanneer je moet ingrijpen en hoe je ECHT goed voor jezelf zorgt kan je je leven veranderen. Sterker nog; het gaat niet over jezelf of je omgeving veranderen, het gaat over jezelf kennen.

 

Zodra je echt weet wie je bent, dit helemaal voelt (en verwar het niet met denken te weten wie je bent, of wilt zijn) kan je de wereld aan. Kan je volledig jezelf zijn, kwetsbaar zijn, je authentieke ik laten zien. Dan is alles mogelijk.

 

Eindigen jouw goede voornemens ook altijd met ja, maar... (en dan een willekeurige reden waarom je het niet zou doen) weet je eigenlijk als zeker dat je er toch niet mee aan de slag gaat, de 'maar' weegt nog te zwaar.

 

Zie jij er ook tegenop om na de vakantie weer aan het werk te gaan? Is er bij jou ook altijd een ja maar... en wil je die nu eindelijk overboord gooien? Klaar met de beren op de weg en wil je nu echt een stap maken om ook na je vakantie relaxed te blijven?

 

Hier kan ik je bij helpen. Vraag nu een clarity call aan en dan bespreken we samen de mogelijkheden.