Hoe maak je van valkuilen belangrijke wegwijzers zodat je weet wat je echt wilt.

De meeste mensen vinden hun valkuilen heel vervelend. Zodra er anders gekeken word naar de valkuilen zijn het opeens richtingaanwijzers om te ontdekken wat je echt wilt.

 

Hoe weet je nou dat er een mogelijke valkuil vlak voor je ligt? Een relatief eenvoudige manier dit bij jezelf te zien is op het moment dat er iets niet gaat zoals jij het wilt of wanneer iets niet aan je verwachting voldoet. Verwachtingen geven aan wat voor jou belangrijk is of waar je behoefte aan hebt. Daarmee geeft een situatie die misschien niet fijn vind je direct wel heel veel informatie over wat je wél wilt.

 

Graag leer ik je meer over hoe jouw valkuilen je helpen in plaats van ze vooral heel erg vervelend te vinden. Om je dit makkelijk uit te leggen maak ik gebruik van de kernkwadrant van Offman

Hoe ontstaan valkuilen?

Valkuilen ontstaan als je te ver doorschiet in je kwaliteiten. Daniel Offman zegt dat er geen slechte eigenschappen zijn. Er is alleen een overschot van goede kwaliteiten. Bekijk je je kwaliteiten dan kom je daar ook belangrijke waarden, normen, behoeften, verwachtingen en overtuigingen tegen. Wordt er niet aan jouw persoonlijke en belangrijke waarden voldaan dan voelt dat gewoon niet goed. Een logisch gevolg is dat je dan extra je best doet deze waarden te vervullen. Grote kans dat je dat op een manier doet die het beste bij je past; vanuit je kwaliteiten.

 

Stel je voor: Orde en structuur is helemaal jouw ding. Wat doe je als er chaos is? Precies; je brengt orde en structuur aan. Hier vind je zowel je kracht als je valkuil. Doe jij alles dat mogelijk is zo snel mogelijk maximaal orde en structuur aan te brengen, dan is de kans groot dat het een strakke en strenge bedoeling wordt om die chaos te voorkomen. Anderen zullen dit snel zien als te krampachtig en vinden dan dat je je wel iets soepeler had kunnen opstellen.

 

En stel je voor: Daadkracht is een grote kwaliteit van je. Beslissen is belangrijk, zo kan je verder, actie! Ben je in een situatie waar maar geen beslissingen genomen worden of deze beslissingen laten lang op zich wachten word je ongeduldig. Liever neem je dan je eigen beslissingen zodat je in ieder geval verder kan. Of je gaat zeuren, drammen, duwen, trekken, en aansturen op een snelle beslissing. Anderen zullen jou dan misschien dominant of bazig vinden. 

Hoe herken je jouw valkuilen?

Vaak is het lastig je eigen valkuilen te herkennen. Grote kans dat je ze pas ziet zodra andere mensen je erop wijzen. Misschien ergeren ze zich aan je, ontvang je feedback of zelfs kritiek. Het kan ook zo zijn dat mensen je gaan ontlopen of ze zich aanpassen (wat dan voor die persoon weer ten koste gaat van zichzelf) ze geïrriteerd raken, boos worden of verdrietig zijn door jouw gedrag.

 

Valkuilen omzetten naar wegwijzers

Ieder gedrag heeft een positieve intentie. Daarmee bedoel ik dat achter iedere valkuil een behoefte, belangrijke waarde of kwaliteit zit die voor jou heel belangrijk is. Verwijt iemand jou iets betekent dit vaak dat je een kwaliteit enorm overdrijft of aan een behoefte wilt voldoen.

 

Ben je te bemoeizuchtig? Misschien is jouw kwaliteit dat je zorgzaam en behulpzaam bent. Ben je te dominant? Misschien kan je wel heel goed de leiding nemen, ben je daadkrachtig of besluitvaardig. Ben je te chaotisch? Grote kans dat je jouw creativiteit en flexibiliteit overdrijft. Ben je passief? misschien ben je dan wel heel geduldig of te bedachtzaam en kom je daarom niet in actie.

 

Ben jij iemand die heel behulpzaam is en vind je het belangrijk dat anderen geholpen worden, dat er naar ze geluisterd wordt, er aandacht is voor andere mensen? Vaak betekent dit ook dat je je goed kunt inleven in mensen, dat je empathie toont. Gebeurt dit niet en raak je daardoor geïrriteerd, boos, verdrietig, afgewezen of niet begrepen? Dit is natuurlijk niet fijn om te ervaren, maar het geeft wel precies aan wat belangrijk voor je is. Om te bereiken wat belangrijk voor je is overdrijf je je kwaliteit en wordt het een valkuil.

Welke kwaliteit schuilt er achter jouw valkuil?

Nu je dit weet kan je irritaties, verwijten of feedback van anderen anders gaan bekijken. Door dat te doen wordt de reactie van een ander een belangrijke wegwijzer voor jou. Ze laten je zien wat voor jou echt belangrijk is en geven je de kans na te denken over wat voor jou echt belangrijk is. Je kunt dan nadenken over hoe je kunt reageren op de situatie, hoe je kunt opkomen voor wat voor jou belangrijk is en kunt realiseren wat voor jou belangrijk is zonder in je valkuil te stappen. Dat is jouw uitdaging.

 

Wil jij jouw valkuilen ombuigen naar een wegwijzer om te ontdekken wat je echt wilt? Wil jij je dromen waarmaken? Je kennis, passie, ervaring gebruiken om te ontdekken waar jouw hart écht blij van wordt?

 

Dan heb ik een prachtige training voor je. Een 1 op 1 V.I.P. dag waarin we samen aan de slag gaan met wat jij werkelijk wilt. In 5 stappen neem ik je mee om jouw weg uit te stippelen. Je ontdekt wat je wilt, wat je nodig hebt hier ook echt voor te kunnen en durven gaan. Realistische stappen zetten, je hart volgen, een flinke dosis zelfvertrouwen en weer helemaal vertrouwen op wie je bent. Graag vertel ik je er meer over in een gratis gesprek.