Het verband tussen onzekerheid en burn out zijn.

Volgens mij is iedereen wel eens onzeker. Ook als iemand een gezonde dosis zelfvertrouwen bezit denk ik dat ook daar onzekerheden op de loer liggen. Heel normaal. Zodra onzekerheid je belemmert in je dagelijkse leven wordt het een heel ander verhaal. Mensen die bang om niet goed genoeg te zijn behoren hierbij tot een grote groep waarbij deze angst grote gevolgen kan hebben. Ik vraag me af; kan onzekerheid een oorzaak zijn burn-out te raken of kan onzekerheid een burn-out erger maken?

Sociale onzekerheid

Volgens mij is onzekerheid vaak een grote oorzaak van burn-out raken. Het is nooit goed genoeg. Altijd maar op hoog niveau moeten presteren. Twijfelen aan je eigen capaciteiten. Het moet altijd maar beter. Over je eigen grenzen gaan. Moeite met nee zeggen en bang om te zeggen wat je werkelijk ergens van vind. Ofwel; sociale onzekerheid

Zelfvertrouwen om een burn-out te voorkomen

Om een burn-out te voorkomen is het belangrijk zelfvertrouwen te hebben. Heb je zelfvertrouwen dan ben je oké met wie je bent en hoef je jezelf niet te vergelijken met anderen. Iedereen is ergens goed in en dat betekent niet dat je faalt omdat een ander iets beter kan dan jij dat kan. Heb je zelfvertrouwen dan kan je accepteren wat jouw talenten zijn maar ook wat de talenten van een ander zijn en jij hier misschien iets minder goed in bent. Door te weten wat jouw talenten zijn krijg je meer zelfvertrouwen.

Onzekerheid bij een burn-out

Langzaam sluipt het erin, wat je eerst een zeker gevoel gaf, neemt steeds iets meer af. Je lichaam vertoont gebreken. De vermoeidheid zorgt ervoor dat je niet meer kunt doen wat je vroeger wel kon. Doordat je niet goed begrijpt waarom het niet meer zo lukt als dat het vroeger wel lukte raak je gefrustreerd. Langzaam voel je hoe je in een neerwaartse spiraal beland en je weet niet wat je moet doen om het te stoppen. Misschien vraag je je wel af of het vanaf nu altijd zo zal voelen. Misschien heb je eerst niet eens gemerkt dat je begon af te glijden richting een burn-out. Logisch natuurlijk dat dit je een onzeker gevoel geeft! Onzeker of het ooit wel weer goed komt. Onzeker of er een punt gaat komen dat je je wel weer happy voelt. Onzeker over de toekomst. Onzeker over wat dit allemaal over jou zegt.

 

 

Door het vertrouwen in jezelf te herstellen kan je stap voor stap herstellen. Door een positief beeld van jezelf te hebben help je jezelf herstellen. Neem hier de tijd voor. Positief denken helpt. Maar hoe verander je je denkpatroon als je leven overheerst wordt over onzekerheden?

Wat kan je doen?

Richt je vooral op de dingen die je wel kunt. Grote kans dat je nu vooral de dingen ziet die je niet kunt. Toch zijn er ook nu dingen die je wel kunt. Al zijn het maar kleine dingen, maakt niet uit. Deze kleine dingen zijn de kleine stappen richting positiviteit in je leven. Onderschat deze niet. Wees oprecht dankbaar voor iedere kleine stap die je zet. Vind je het moeilijk dingen te bedenken waar je trots, of tenminste tevreden over kan zijn? Vraag dan hulp; er zijn altijd mensen in je omgeving die je op weg kunnen helpen. 

Onzeker over je herstel na een burn-out

Veel mensen die burn-out zijn of waren willen zich graag sterk en zelfverzekerd voelen. Kom in beweging! Door de vermoeidheid en het gebrek aan vertrouwen in je eigen kunnen kan het heel lastig zijn om in beweging te komen. Toch helpt dit je enorm richting je herstel. Burn-out zijn is niet zomaar iets; Opgebrand zijn; altijd maar de lat hoog voor jezelf hebben alle energie weggezogen. Logisch! Begin daarom rustig aan. Zoals ik eerder al aangaf; kleine dingen doen, kleine stappen zetten en hier trots en dankbaar voor zijn gaan je echt helpen. Beetje voor beetje opbouwen.

Wat doe je na een burn-out

Het is spannend je leven weer opnieuw op te bouwen. Net als je denkt de goede kant op te gaan, kan het zomaar gebeuren dat je onzekerheid weer komt bovendrijven. Bang om terug te vallen in je oude gewoontes. Op dat moment in jezelf blijven geloven kan lastig zijn. Vragen die je dan aan jezelf kunt stellen zijn; ga ik weer over mijn eigen grenzen? Past wat ik nu doe wel echt bij me? Neem ik niet te veel hooi op mijn vork?

 

Door de oorzaak te achterhalen en te doen wat je leuk vind kan je voorkomen dat je onzekerheid weer de boventoon gaat voeren. Soms kan het gebeuren dat je toch weer terugvalt. Probeer hier dan kort bij stil te staan maar niet te veel aandacht te geven, ga verder met de kleine stappen voorwaarts. Af en toe een klein stapje terug hoort er nou eenmaal bij. Niemand is perfect zal ik maar zeggen. Blijf werken aan je zelfvertrouwen.

 

 

Blijf je maar denken over alles dat mogelijk fout kan gaan gaat je echt niet helpen. Deze gedachten maken je onzeker en uitgeput. Alles waar je bang voor bent gebeurt waarschijnlijk toch niet. Druk maken over wat er niet is helpt niet meer zelfvertrouwen te krijgen. 

Afscheid nemen van een burn-out

Perfectionisme, altijd maar de lat hoog, jezelf vergelijken met anderen en tot de conclusie komen dat je niet goed genoeg bent, onvoldoende je eigen grenzen aangeven. Allemaal oorzaken of gevolgen van onzekerheid. Misschien herken je je wel in deze dingen of ben je bang dat dit de oorzaken kunnen zijn van jouw burn-out.

 

 

Je kunt het nou eenmaal niet allemaal perfect doen. Kies redelijke doelen, zet kleine stappen vooruit en wees trots en dankbaar op wat je bereikt hebt. Durf te zien wat jouw talenten zijn. Durf te zien wat jij kunt doen om meer zelfvertrouwen te krijgen. Durf afscheid te nemen van wat jou onzeker maakt.