Waarom zou je naar een psychotherapeut gaan?

Ongeveer één miljoen mensen per jaar schakelen een hulpverlener in bij psychische klachten. Daarnaast is er een hele grote groep die geen hulp zoekt daar waar ze het eigenlijk wel erg goed kunnen gebruiken. Waarom? Is het schaamte? Of twijfelen ze of er wel voldoende resultaat te behalen is? Misschien denken ze dat het 'probleem' niet groot genoeg is? Daarom geef ik je graag antwoord op de meest gestelde vragen die ik in mijn inbox ontvang.

#1 Wat doe je nou eigenlijk precies als ik bij je in de praktijk kom.

Op die vraag kan ik geen pasklaar antwoord geven. Dat verschilt namelijk per client en per hulpvraag. Nadat we kennis hebben gemaakt en tijdens de intake hebben bepaald waaraan jij precies wilt werken maak ik een plan voor het traject. Je ontvangt dan een voorstel van mij op welke manier ik met je aan de slag wil gaan, hoe lang ik verwacht dat het traject zal duren en wat het je ongeveer zal kosten. Tijdens de sessies maak ik gebruik van diverse technieken uit zowel de reguliere therapie als alternatieve technieken. Denk hierbij aan: 

 • Neuro Linguïstisch Programmeren (NLP); 
 • Gesprekstechnieken;
 • Visualisatietechnieken;
 • Energiewerk; 
 • Cognitieve gedragtherapie; 
 • Tijdlijn therapie
 • Rouwverwerking
 • Innerlijk kindwerk

 

 • Rationeel-emotieve therapie; 
 • Regressietherapie;
 • Hypnotherapie;
 • Gestalttherapie;
 • Systemisch werken (familieopstellingen);
 • Voice Dialogue;
 • Wielwerktechnieken. 

 Je ziet het, het zijn nogal veel verschillende technieken die ik in mijn gereedschapskist heb. Daardoor is er altijd wel iets dat goed bij jou past.

#2 Dat alternatieve, is dat niet zweverig?

Deze vraag maakt me altijd een beetje aan het lachen. Mijn antwoord hierop is NEE! Juist niet. Alles wat ik doe is juist heel erg met beide benen op de grond. Omdat het woordje alternatief of holistisch regelmatig voorbij komt kan ik me voorstellen dat dit een bepaalde indruk geeft. Ik beloof je, als je bij mij vandaan komt zal je met je beide voeten stevig op de grond het pand verlaten ;-)

 

#3 Mijn probleem is niet zo heel groot of niet zo heel erg...

Als jij dat zegt dan geloof ik dat helemaal. Heb je er last van? Zit dit gevoel je in de weg? Beperkt het je in meer of mindere mate in voluit en vrij leven? Als je op één van deze vragen ja kunt antwoorden is mijn advies om toch eens na te denken om hulp te zoeken. Waarom zou je het niet doen? Ben je bang dat je leven minder leuk is als je van je probleem af bent? Precies! Onzin dus om het niet te doen. Hoe klein of groot je probleem ook is, als er ruimte voor verbetering is en het je alleen niet lukt, gewoon doen!

 

#4 Geef je garantie? of weet ik zeker dat jij me van mijn probleem afhelpt?

Nee, die verantwoordelijkheid ligt namelijk helemaal bij jezelf. Ik kan jouw probleem niet oplossen, je zult dit helemaal zelf moeten doen. Ik help, begeleid en ondersteun je daar waar mogelijk. Ik daag je uit om je leven zo in te richten dat het op alle vlakken klopt, stroomt en je je lekker voelt. Ik houd je een spiegel voor als dat nodig is en laat je huilen als je daar behoefte aan hebt. De uiteindelijke echte transformatie heb je zelf in handen. Gelukkig maar, dan kan je tenminste rete trots zijn op het resultaat dat je hebt geboekt.

 

#5 En jij dan? Heb jij zelf nooit problemen? Of wat doe jij als je niet lekker in je vel zit?

Ik ben net als jij, zit ook weleens niet lekker in m'n vel of heb ik een probleem waar ik alleen niet uitkom. Dan doe ik precies dat wat jij ook zou moeten doen. Ik beweeg, zeg ja wanneer ik het wil en nee wanneer ik het niet wil. Ga het aan wanneer ik eigenlijk niet durf maar het wel wil. Ik zet stappen, groei, heb plezier en heb verdriet. En als het nodig is dan neem mijn verantwoordelijkheid en zoek ik hulp.

 

#6 Doe je ook aan mediteren en mindfulness?

In een veel sessies maak ik gebruik van mindfulness of een vorm van meditatie. Dit pas ik aan op het thema waar jij aan wilt werken.

 

 #7 Ik vind het moeilijk om te praten heeft het dan wel zin om een afspraak te maken?

Als jij het moeilijk vind om te praten kan ik je op gang helpen door vragen aan je te stellen of je helpen met het zoeken naar woorden die passen bij wat jij voelt of duidelijk wilt maken. 

 

#8 Andere mensen vinden het nodig dat ik hulp zoek. Zelf denk ik helemaal niet dat dat nodig is. Wat is jouw advies?

Weet je, als het niet nodig is, jij je prima kan redden zonder hulp denk ik niet dat het nodig is dat je hulp zoekt. Bedenk je wel dat mensen je niet zonder reden aanraden om hulp te zoeken. Als je er open voor staat raad ik je in zo'n geval aan om toch een intake of sessie bij een hulpverlener te plannen. Gewoon om er achter te komen of het inderdaad niet nodig is. 

 

#9 Hoe vaak moeten we afspreken?

Lastige vraag. Dit is namelijk helemaal afhankelijk van jou, jouw wensen en de keuzes die je maakt. Afhankelijk daarvan doe ik je een voorstel dat helemaal op jou is afgestemd. Helemaal uniek dus! Meestal spreken we tussen 6 en 9 keer af. 

 

Dit zijn de 9 meest gestelde vragen van dit moment. Heb jij ook een vraag? Mail me die dan via info@lstrn.nl of laat het hieronder achter. Ik beantwoord het graag.


Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.