Waarom zou je aan je persoonlijke ontwikkeling werken

De zomer begint morgen. In deze tijd van het jaar staat de zon op z´n hoogst, het is de tijd van het jaar om lekker naar buiten te gaan en dingen te ondernemen. De natuur is krachtig en groeit en bloeit volop. Neem bijvoorbeeld een boom, een boom groeit zijn hele leven. Eerst in de hoogte en als hij zijn maximale hoogte heeft bereikt dan groeit hij in omvang. Ieder seizoen ziet de boom er anders uit. De zomer is de tijd waarin hij vol blad zit en zich groots en vol laat zien.

 

 

Toen ik me hiervan bewust werd vroeg ik mij af, hoe werkt dit bij mensen? Blijven mensen groeien? Lichamelijk ben je wel een keer uitgegroeid. Cellen vernieuwen zich en er is een constant proces bezig om een "nieuwe jij" te maken. Als er iets "stuk" is aan je lichaam dan zorgt het ervoor dat het weer gerepareerd wordt.

 

En mentaal en emotioneel dan? Een kind leert heel veel in een korte tijd. Praten, spelen, lopen, lezen, schrijven, omgaan met emoties en hoe je relaties of vriendschappen aan kunt gaan. Wanneer in je jeugd niet alles vlekkeloos verlopen is, bijvoorbeeld wanneer je ouders niet veel aandacht voor je hadden of er veel ruzie was dan is er een grote kans dat je het lastig vind om met je emoties om te gaan.

 

Het kan door veel verschillende oorzaken zo zijn dat je een soort "achterstand" hebt opgelopen op emotioneel of mentaal vlak. Misschien heb je een lag zelfbeeld, ben je onzeker, of heb je juist de behoefte om te bewijzen dat je het wel kan. Misschien lukt het je niet om nieuwe relaties of langdurige relaties aan te gaan of te behouden.

 

Niks doen is lekker makkelijk

Wil je een gelukkig leven opbouwen dan is het raadzaam hiermee aan de slag te gaan. Weet je... Niks doen is lekker makkelijk, tevreden zijn met wat er is. Als dat is wat je wilt, prima. Er is een mooie uitspraak: Als je blijft doen wat je al deed dan zal je krijgen wat je altijd hebt gehad. Als dat is wat je wilt en dit is wat voor jou werkt dan zal ik de laatste zijn die dit in twijfel trekt. Maar er is zoveel meer! Gelukkig bestaan er methoden en technieken waarmee je relatief makkelijk je leven een beetje leuker maakt.

 

Ik noem dit persoonlijke ontwikkeling. Ook wanneer je wel een goede basis hebt gehad als kind is er ruimte voor ontwikkeling of verandering. Sinds ik zelf bezig ben met mijn eigen persoonlijke ontwikkeling zijn er zoveel deuren voor me open gegaan. Ik voel me vrijer, gelukkiger en zit lekker in m'n vel en voor het thuisfront niet onaangenaam, ik ben bijna nooit meer slecht gehumeurd. Voor mij is niet met persoonlijke ontwikkeling bezig zijn stilstand. Hoe goed alles in mijn omgeving ook gaat, als ik stilsta voelt het alsof er kleine stukjes afsterven.

 

Je kunt dit herkennen aan bijvoorbeeld je werk dat je niet meer zo leuk vind, je snel geïrriteerd bent, mensen gaat ontwijken of dat je merkt dat mensen jou gaan ontwijken. Niet erg leuk denk ik zo... 

 

Ben jij ook klaar met wachten tot er iets leuks gebeurd in je leven? Heb je behoefte aan verandering? Wil je mentaal sterker worden? Persoonlijke ontwikkeling is het antwoord. Door kleine veranderingen in je leven door te voeren zal je merken dat er een groot resultaat is. Bomen en planten hebben geen keuze, als de omstandigheden minder gunstig zijn moeten ze het daar maar mee doen. Gelukkig hebben wij wel een keuze om negatieve effecten op onze ontwikkeling om te zetten in groei. Ik heb gekozen voor ontwikkeling en groei, wat kies jij?

 

Vraag een gratis verhelderend gesprek aan