Tips voor een productieve coachingsessie

Voor coachees is opvallend weinig informatie op het wereldwijde web te vinden over het beste halen uit een coachingsessie in tegenstelling tot de overload aan informatie die voor coaches beschikbaar is. Tijd dus om het evenwicht te herstellen. Coach en coachee hebben elkaar hard nodig tijdens het traject om productief en succesvol te kunnen zijn. Nu kan dat wel goed komen tijdens de sessies, maar dat kost tijd en het kan gewoon vele malen effectiever. Laat ik een begin maken, met vijf tips. Voel je vrij om ze aan te vullen. Graag zelfs! 


Tip 1 – Neem tijd om je te focussen

 

Laat helemaal los waarmee je bezig was door een paar minuten voordat je naar je coach toe gaat de tijd te nemen om de boel de boel te laten en bewust je aandacht te richten op de sessie. Een goed begin is om je handen te wassen en jezelf op te frissen. Lekker fris en voel je als nieuw.

 

Zorg er ook voor dat je zo min mogelijk afgeleid kunt worden. Zet al je apparaten zoveel mogelijk stil. Je kunt het meeste uit de sessie halen door het je volle, onverdeelde aandacht te geven. Tekstberichten, e-mails en telefoontjes komen daarna weer.

 

Tip 2 – Bereid je voor

 

Veel coachees vliegen van de vorige bezigheid naar de coachingsessie, gaan zitten en weten dan meestal niet wat ze kunnen en mogen verwachten. De sessie zal aanzienlijk effectiever worden als je van tevoren vaststelt wat jij eruit wilt halen die dag. Dit klinkt misschien logisch, maar toch schiet dit er bij de meesten bij in. Stel jezelf in ieder geval de volgende vragen:

 

Wat wil ik uit deze sessie halen? De coach zal het antwoord op deze vraag altijd glashelder willen hebben, zodat zowel coach als coachee er zeker van kunnen zijn dat ze elkaar goed begrijpen en de coachee zichzelf ook. Hierover van tevoren een antwoord op dichten voor jezelf, helpt je tijdens het gesprek sneller tot de kern te komen. Daarover gesproken..

Wat is de kern van wat ik wil bespreken en hoe verhoudt dat zich met het doel van het hele coachingstraject?

Hoe belangrijk is het punt dat ik wil bespreken voor me? Hoe voel ik me daarbij? Hoeveel moeite ben ik bereid te doen om het op te lossen?

Wat was de laatste keer gebeurd? Wat waren de conclusies en wat had ik toen geleerd?

Zijn er gerelateerde problemen?

Zijn en nog andere dingen die ik wil onderzoeken als er tijd over is?

Korte notities hiervan zijn altijd handig om na te slaan tijdens de sessie.

 

Oefen wat je wilt zeggen. Hoe wil je het probleem uitleggen? Dit helpt om tijdens de sessie zelf in korte tijd helder over te brengen waar je aan wilt werken. Die tijd kun je mooi besteden aan het werken aan wat je nodig hebt om je doel te bereiken.

 

Bepaal tot slot van de voorbereiding of de oplossing voor jouw vraagstuk afhankelijk is van veel moeite en actie van jouw kant of dat je alleen de zaken waar je tegenaan loopt uit wilt spreken.

 

Tip 3 – Ga voor duidelijkheid

 

Als je ook maar een klein beetje twijfelt aan wat er gezegd of al afgesproken is, merk dat dan op. Je kunt het helder krijgen door bijvoorbeeld samen te vatten wat af gesproken is om te gaan doen en dan vanuit je eigen gevoel gesproken: “Dus voor mijn gevoel is het beste om … te doen.” Met dat je jezelf dit hardop afvraagt, kun je ook voelen of het klopt wat je zegt of dat het anders moet.

 

Het is ook zeker oké om een moment te vragen en dan ook echt te nemen om te overdenken wat zojuist verteld is of om iets anders in jezelf te reflecteren.

 

Tip 4 – Wees eerlijk

 

Heb de moed om altijd helemaal eerlijk te zijn. Dit is juist de plek waar je kunt vertellen over de fouten die je gemaakt hebt, je frustraties of zelfs wanhoop. Raak er gewend aan om openhartig en helder te zijn. Wees dus ook open over je gevoelens. Als er acties besproken worden die voor je gevoel veel stress op zullen leveren, wuif dat gevoel dan niet weg maar vertel het.

 

Tip 5 – Sta erop om er het beste uit te halen

 

Wees je ervan bewust dat je behoorlijk veel mazzel hebt dat je de tijd kunt nemen en de investering kunt doen om te werken aan een fijner leven en (nog) beter te worden in wat je doet. De meerderheid krijgt deze kans niet en kunnen daardoor behoorlijk worstelen. Behandel elke sessie daarom als een onwijs grootse gebeurtenis waar je naar uitkijkt en waarbij je vastberaden bent om er het beste uit te halen. Grijp elke minuut van de sessie aan om meer te weten zodat jij verder komt en zet daarmee de toon voor jouw traject. Als je dan ook nog een professionele, gedreven coach gevonden hebt die voelbaar in je gelooft en besluit om met je samen te werken, zal de coaching gegarandeerd productief en succesvol zijn.

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0